Mikä yhdistää keksintöjä, robotteja ja vuorikiipeilijää

Keksintöjen Viikko -tapahtuma järjestetään vuosittain lokakuun ensimmäisellä viikolla Pohjoisessa Keski-Suomessa, Viitasaarella. Tapahtuma on valtakunnallinen ja se on järjestetty vuodesta 2007 alkaen. Maanläheinen, matalan kynnyksen keksintömessutapahtuma kokoaa saman katon alle keksijöitä, yrittäjiä, valmistajia, asiakkaita, jakelukanavien edustajia, rahoittajia sekä palveluntuottajia. Tapahtuma erinomaisen mahdollisuuden verkostoitumiseen ja yhteistyökumppaneiden löytämiseen.

Keksintömylly – lähtölaukaus Keksintöjen Viikolle

Viikko alkoi Osaamiskeskus Lennättimessä maanantaina 30.9.2019 Keksintömylly-työpajalla, jossa käytettiin Design thinking -menetelmää. Myllyn kampea veivasivat JAMK:n Mari Hakkarainen ja Tarja Moilanen ja ideoita tuottivat Viitasaaren lukion ensimmäisen vuosiluokan oppilaat. Nuorten tehtävänä oli ideoida, kuinka maaseudun vetovoimaa voitaisiin kehittää heidän näkökulmastaan.

Työpajassa ei kärsitty ideapulasta.

Robotit – tehostavat rutiinityötä mutta myös mahdollistavat uudenlaisten tehtävien syntymisen

Mediassa on jo useiden vuosien ajan myllytetty sitä, että robotit tulevat ja vievät meidän työt. Etenkin kirjanpidon maailmassa tuo uhkakuva tuotiin hyvin vahvasti esiin. Automaatiota on jo otettu käyttöön monissa sellaisissa tehtävissä, jotka eivät vaadi monimutkaista päätöksentekoa ja ongelmanratkaisua. Robotit ja automaatio parhaimmillaan tehostavat prosesseja, ylläpitävät tasaista laatua ja siten vaikuttavat toiminnan tehokkuuteen ja taloudellisuuteen. Mutta eivät robotit aivan ilman valvontaa selviä ja on monia tehtäviä, joihin robotin ohjelmoiminen ei ole edes järkevää. Osaavia ihmisiä siis tullaan tarvitsemaan työelämässä jatkossakin. Älä siis pelkää vaan ota selvää ja hanki lisäoppia.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisussa, Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018-2037 : yhteiskunnan toimintamallit uudistava radikaali teknologia, on listattu ammatteja, joita syntyy kun työtä korvataan koneilla. Miltä kuulostaisi esimerkiksi robottiturvallisuuden tarkastaja, robottivakuutusarvioija, robottikenttähuoltaja, robottityönjohtaja, robottikouluttaja, robottityön suunnittelija, robottien energiahuoltaja ja robottisiirtäjä.

Keksintöjen Viikko -tapahtumassa JAMK Robotics Center ja RoboCountryside – Robotiikasta kilpailukykyä ja elinvoimaa maakuntaan -hanke toi tapahtumaan erilaisia ja eri tarkoituksiin soveltuvia robotteja. Joku saattoi päästä testaamaankin robottikouluttajan tehtäviä. Osastolla kävi melkoinen vilske koko tapahtuman ajan ja yleisö äänesti osaston parhaaksi näytteilleasettajaksi. Robotit siis kiinnostavat ja toivottavasti pelko niitä kohtaan hälvenee kun ymmärrys niiden käyttömahdollisuuksisat selvenee.

Mount Everestin valloittaja

Vuorikiipeilijä, monialayrittäjä ja keksijä Veikka Gustafsson vieraili Keksintöjen Viikko tapahtumassa ensimmäistä kertaa. Lauantain pääpuhujana hän kertoi elämästään vuorikiipeilijänä ja toi esityksessään esiin huikean määrän yhtäläisyyksiä korkeita huippuja tavoittelevan vuorikiipeilijän ja keksijän ja yrittäjän työskentelystä. Hänen mukaansa matka menestykseen – vuorikiipeilijänä, yrittäjänä tai keksijänä – vaatii tarkkaa suunnittelua, kovaa ja monipuolista osaamista, kokemusta, taitoa, sitkeyttä, positiivisuutta – ja oikeaa asennetta.

Hyvä yhteistyö ja verkostoituminen on tärkeää niin keksijöille kuin yrittäjillekin. Verkostoituminen ja yhteistyön tekeminen luo maaperän, joka parhaimmillaan tuottaa uusia innovaatioita ja uudenlaisia tapoja toimia ja yhdistää asioita. Uudistuminen on yritysten elinehto ja jatkuva kehittyminen on Gustafssonin mukaan paras suoja keksinnölle.

Keksijä tarvitsee aina ympärilleen ihmisiä, jotka näkevät sekä keksinnön hyödyt että sen kaupalliset mahdollisuudet. Verkoston rakentaminen on hänelle yhtä tärkeää kuin yrittäjälle ja vuorikiipeilijällekin, Veikka Gustafsson totesi.

Veikka Gustafsson

Gustafsson teki 20 vuotta vuorikiipeilijän työtä ja tuosta ajasta noin 7 ja puoli vuotta hän asui teltassa. Telttailu takapihalla on yksi juttu mutta sitten kun se teltta pystytetään haastavissa olosuhteissa vuoristoon, eletäänkin jo sellaisissa olosuhteissa että arkipäivän innovaatioita todennäköisesti alkaa kehittymään vähän niin kuin itsestään. Vuorikiipeilijän uran lopetettuaan Gustafsson on mukana monesa yrityksessä, Pohjoismaiden suurimmassa joukkorahoitusyhtiössä sekä halonhakkaajana. Puiden tekeminen tosin taitaa olla enemmän harrastus kuin bisnes – toistaiseksi.